Gaz, węgiel, olej, drewno - sposobów na ogrzanie pomieszczenia zimą jest sporo, jednak wszystkie znacząco różnią się nie tylko właściwościami, ale i ekonomiką. Jakie rozwiązanie jest najkorzystniejsze?
Szacuje się, że koszt ogrzania domu oraz zimowe podgrzewanie ciepłej wody sięgać może nawet 80 procent kosztów ponoszonych na jego comiesięczną eksploatację. Stąd powszechne próby ograniczenia wydatków. Ogromne znaczenie ma w tym kontekście zarówno wielkość i kubatura obiektu, jak też technologia jego ocieplenia. Najbardziej istotne jest jednak to, w jaki sposób budynek zostaje ogrzany.
Dobry skład opału zapewnia różnorodne materiały: od węgla przez pellet, biomasę czy ekogroszek. Każde paliwo charakteryzuje się odmienną wartością opałową. Energetyczność powinna tu iść w parze z ekonomią - warto na każdy surowiec spojrzeć przez pryzmat jego możliwości opałowych, ale i ceny.
Węgiel niezmiennie popularny
Wysoka wartość energetyczna wahająca się od 16 do 30 MJ/kg sprawia, że węgiel pozostaje najpopularniejszym opałem na zimę. Duże znaczenie w tym kontekście ma również jego łatwa dostępność. Jeśli jednak spojrzeć na węgiel od strony chociażby, ekologii, znaleźć można wartościowe alternatywy. Korzystniejsze dla środowiska jest drewno opałowe, przy czym jego wartość energetyczna uzależniona jest od wilgotności. Jeśli więc czas składowania materiału jest stosunkowo niski (składy opału zakładają, że powinien być sezonowany przynajmniej przez rok) jego kaloryczność również nie będzie satysfakcjonująca.
Z roku na rok rośnie zainteresowanie pelletem . To produkt wytwarzany z trocin. Przed sprzedażą np. przez składy opału, pellet jest odpowiednio magazynowany i przygotowywany tak, by nie tracił nic ze swoich właściwości. Zainteresowanie pelletem to również efekt wygody jego stosowania. Uzupełnianie instalacji następuje okresowo inie wymaga ciągłej kontroli jak w przypadku np. węgla. Za stosunkowo efektywną energetycznie uważana jest biomasa. Tworzą ją pozostałości roślinne, które (np. po żniwach) stają się bezużyteczne. Po przygotowaniu może stanowić alternatywne źródło energetyczne, choć w relatywnie mniejszej skali.
Paliwa a ich wartość opałowa
Najlepszym wskaźnikiem energetyczności charakteryzuje się węgiel kamienny, który jednak jest też najmniej zgodny ze standardami ekologicznymi. Przyjmując, że wartość opałowa węgla może wahać się od 16 do 30 MJ/kg, na jego średnim poziomie kształtuje się pellet (16-21 MJ/kg)
Dbając o ekonomikę ogrzewania w kontekście opału, warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na kaloryczność energetyczną, ale i umiejętność spalania. Choć dobry skład opału oferuje wysokiej jakości materiały, duże znaczenie ma sama technika i technologia pozyskiwania ciepła. Palenie węglem i drewnem powinno odbywać się przy zachowaniu kilku zasad. To m.in.:
-
dokładanie niewielkich porcji
-
wkładanie ich od boku
-
rozpalanie stosu od góry, a nie dołu czy boku.
To detale, które sprawiają, że opał wykorzystywany do ogrzewania domu będzie wykorzystany w pełni ekonomicznie.
Ciekawe w kontekście opału na zimę wygląda koks, który uzyskiwany jest poprzez przemysłowe ogrzewanie węgla kamiennego. Utrzymuje on wysoką kaloryczność - na poziomie 28 KJ/kg, a więc nieznacznie niższą niż najwyższe parametry węgla - a jednocześnie charakteryzuje się wysoką wydajnością i długim czasem spalania. W przeszłości odstraszać mogła wysoka cena koksu. Dziś składy opału oferują go w znacznie korzystniejszej cenie w porównaniu do np. węgla.