ZALETY
Stalowe kominy zawdzięczają swoją pozycję i popularność licznym zaletom. Można dopasować je do każdego rodzaju paleniska – od domowych kominków i kotłów na węgiel bądź ekogroszek, po przemysłowe instalacje ciepłownicze oraz systemy odprowadzania spalin. Dla przeciętnego użytkownika liczy się jednak łatwy montaż, możliwość dostosowania kominów do indywidualnych potrzeb, długowieczność, a także walory dekoracyjne.
ZAGROŻENIA
Mimo iż wyjątkowo trwałe, kominy stalowe nie są elementami niezniszczalnymi. Przede wszystkim powinny być dobierane zgodnie z przeznaczeniem, różnią się bowiem odpornością na temperaturę. Podczas gdy komin do kominka pracuje (na sucho) przy temperaturze 600 stopni Celsjusza, komin do kotła kondensacyjnego (mimo iż odporny na kondensat) źle znosi temperatury przekraczające 200 stopni. Dodatkowo, stal, z której są wykonane, źle reaguje na działanie związków chloru oraz fluoru, obecnych m.in. w pralniach.
OBOWIĄZKI
Polskie prawo wyraźnie zaznacza, że każdy nowo oddany do użytku komin, musi skontrolować mistrz kominiarski. Kominy połączone z urządzeniami na paliwo stałe powinno się czyścić cztery razy w roku, na paliwo płynne i lotne – dwa razy w roku, zaś kominy wentylacyjne – raz na rok. Do ich czyszczenia należy wykorzystywać wyłącznie profesjonalny sprzęt, wyposażony w szczotki z nierdzewnej stali.